Columns

Vragen? Bel met 06 50 522 763

In alle uitgaven van BMN magazine de Notarisklerk en op LinkedIN schrijven wij columns. 

13 februari 2017 Deel dit artikel

Een op negen Nederlanders verlaat liefst morgen nog huidige werkgever

11 Procent van werkend Nederland verlaat het liefst morgen nog de huidige werkgever als er een andere functie voorbijkomt. Ruim de helft (52%) overweegt een overstap en slechts 33 procent zegt resoluut nee. Medewerkers tussen de 35 en 44 jaar staan met 70 procent het meest open voor een nieuwe uitdaging. Een van de redenen voor het uitkijken naar een andere baan is het feit dat er onvoldoende loopbaanmogelijkheden zijn bij de huidige werkgever (32%).Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet, HR-dienstverlener, onder 1.100 Nederlandse medewerkers. Dit is dus niet een specifiek onderzoek binnen het notariaat maar ik durf met een gerust hart te stellen dat deze percentages ook zeker van toepassing zijn op het notariaat. Het wordt best wel spannend op de notariele arbeidsmarkt. Steeds meer medewerkers die durven van baan te wisselen. De redenen zijn vaak dat men dichter bij huis wil werken, men na een groot aantal jaren bij dezelfde werkgever toe zijn aan iets anders. Ook het verkassen naar een kleiner of groter kantoor speelt een rol. Salaris wordt ook steeds een belangrijkere motivatie om van baan te verwisselen. Als laatste dat men van baan wil veranderen omdat men zich te weinig gewaardeerd voelt en te weinig serieus wordt genomen. Dit alles heeft te maken met het gebrek aan communicatie, overleg, functioneringsgesprekken, opleidingsmogelijkheden. Ik ben er van overtuigd dat werkgevers die hier geen of te weinig aandacht aan schenken het straks gaan verliezen als de arbeidsmarkt nog krapper gaat worden.

Stijging aantal akten 2016

Het notariaat passeerde in 2016 bijna 10 procent meer akten dan in 2015. In dat jaar werden 1.430.619 akten gepasseerd, in 2016 waren dit er 1.557.672. In Limburg is de grootste stijging te zien: ruim 14 procent. In Noord-Holland was de stijging, met bijna 6 procent, het minst. Dit staat in de nieuwe factsheets van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

In beide jaren vormden levering onroerende zaak/beperkt recht, hypotheek en testament de top drie van meest gepasseerde akten. Op de vierde plaats is een verschil; in 2015 stond op die positie de verklaring van erfrecht, in 2016 is dat het levenstestament.

Het vierde kwartaal is traditioneel het drukst in het notariaat. Veel mensen willen nog snel langs de notaris. In december werden per dag gemiddeld 6.484 akten gepasseerd, 7  procent meer dan een jaar eerder.

Salarissen 2017

De BMN heeft met haar kaderleden gesproken over de salarisontwikkelingen binnen het notariaat wat heeft geleid tot een advies salarisverbetering 2017 van 2,75%. Ik ben heel benieuwd of de werkgevers dit zullen gaan opvolgen.

 

Wilbert Raat