Columns

Vragen? Bel met 06 50 522 763

In alle uitgaven van BMN magazine de Notarisklerk en op LinkedIN schrijven wij columns. 

04 april 2017 Deel dit artikel

Zombiezone?

Waarom is de werknemer toch zo boos? De economie heeft de wind mee, de arbeidsmarkt trekt aan en er wordt weer geïnvesteerd. Iedereen blij en gelukkig, zou je denken. Het tegendeel is waar. De werknemer is boos.

Maar liefst 36 procent van de werknemers voelt zich angstig en pessimistisch en gaat met weinig zelfvertrouwen naar het werk. Het gevoel autonoom te kunnen werken, neemt af. Dit is de voornaamste reden waardoor mensen op de werkvloer energie verliezen.

Dat blijkt uit het onderzoek De energie van werkend Nederland in 2017, uitgevoerd door EnergyFinder in samenwerking met onderzoeksbureau Integron.

Vier energiezones

EnergyFinder deelt werknemers in vier energiezones: de zinzone, de comfortzone, de hyperzone en de zombiezone. Wie vooral werknemers in de zinzone heeft, heeft het goed voor elkaar. Dit is de energiezone van mensen die zin hebben om te leren en te groeien. In deze zone vind je de ambitieuze werknemers die goed met elkaar samenwerken en daar wordt beduidend beter gepresteerd. Al jaren zit ongeveer een op de vijf Nederlandse werknemers in deze zone.

32 procent in comfortzone
De comfortzone is aanmerkelijk groter, al is hij sinds 2015 flink gekrompen. In deze zone zitten de mensen die zich niet gek laten maken. Ze vinden het allemaal wel best zo en hopen dat er niet veel verandert. Ze zijn dan ook niet geneigd om tijd en energie in verandering te steken. In 2015 zat nog 41 procent van de werknemers in deze zone, inmiddels is dat percentage gedaald tot 32 procent.

Zombiezone wordt groter
Wie vooral werknemers in de zombiezone heeft, mag zijn borst nat maken. Dit is de zone van de mensen die hun tijd uitzitten. Ze voelen zich afgedankt en het slachtoffer van de omstandigheden en hebben geen enkele hoop op verbetering. Waar in 2016 nog 8 procent van de werknemers in de zombiezone zat, is dat percentage nu gestegen naar 10 procent.

Hyperzone
De meeste Nederlandse werknemers kunnen worden gerekend tot de hyperzone. Dit betekent dat 38 procent van de werknemers onder grote druk staat. Zij kennen continue stress en langdurige werkdruk.

Drie knoppen in het brein

“Het brein kent drie knoppen”, illustreert Patrick Davidson, medeoprichter van EnergyFinder en coauteur van het boek Waar haal je de energie vandaan?. “Het gaat over de kwaliteit van energie. De blauwe knop zet mensen op de automatische piloot. De rode knop betekent alarm. Nuttige knoppen, die bovendien vanzelf ‘aan’ staan. De groene knop is de enige die je zelf moet activeren. En juist die zorgt voor groei, leren en ontwikkelen. Voor het eerst in vijf jaar is nu de rode knop het grootst. Zelfs de meest positief ingestelde mensen die hun energie vorig jaar een 8,5 gaven, geven nu nog maar een 7,8. Je ziet een grotere boosheid en een bredere onderstroom die niet positief is. En dat ondanks een aantrekkende economie.”

….. en het notariaat?

In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt voor het notariaat maar door mijn gesprekken met notarissen en kandidaat- notarissen en notarisklerken heb ik de overtuiging dat genoemde ontwikkelingen van toepassing zijn op het notariaat. Fijn dat er meer werk is maar het moet allemaal gedaan worden met minder medewerkers tegen lagere opbrengsten en vooral moet alles sneller en sneller en hier zit nu juist een groot risico. Sneller en onder grotere druk werken geeft nou eenmaal in het notariaat grote risico’s dan bijvoorbeeld werken achter de lopende band.

 

Wilbert Raat